A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Рябушківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради

Небезпечні челенджі для дітей у соцмережах

Дата: 14.11.2023 16:39
Кількість переглядів: 77

Небезпечні челенджі для дітей у соцмережах: в поліції розкрили статистику самогубств.

Фінальна мета “ігор” – підштовхнути дитину до самогубства.

В Україні вже кілька школярів долучилися до небезпечних “челенджів”, які поширюють у соцмережах: активізувалися “групи смерті” та інші небезпечні ігри, які підштовхують дітей до самогубства.

Про це  повідомила керівниця управління ювенальної превенції Нацполіціі Лариса Зуб.

Як виявилося, в Україні діти часто вкорочують собі віку. Так, за минулий рік зафіксували 137 завершених суїцидів серед дітей від 8 до 17 років. “Найбільше їх скоюють діти від 14 до 17 років. Частіше – хлопчики, вдвічі рідше – дівчата. Дівчата, як правило, роблять демонстративні спроби суїциду”, – розповідає Зуб.

За її словами, правоохоронцям не завжди вдається встановити причину такого кроку. “Дуже часто бувають випадки, коли діти здійснюють самогубство і поліція, перевіряючи причини, не знаходить ні записок, ні будь-яких передумов до того, що на дитину психологічно впливали”, – сказала Лариса Зуб.

Найчастіше причиною називають сімейний конфлікт або з однолітками, нерозділене кохання, булінг в школі, а також небезпечні ігри в соцмережах. Одна з найвідоміших – “Синій кит”, але були й “Тихий будинок”, “Розбуди мене о 4:20”, “Чумацький шлях”, “F57”, “NaN”. Фінальна мета гри – вкоротити собі віку.

Вперше такі “ігри” зафіксували у 2016 році в Росії. Але вже в лютому 2017 року за адміністрування груп смерті українські правоохоронці затримали київських студентів. У поліції кажуть, наразі ці “челенджі” знов у моді серед дітей.

“Це не нові ігри, просто періодично вони активізуються. Наприклад, не так давно була виявлена дівчина, яка була куратором однієї з таких ігор. Вона втягнула 13 дітей в спілкування, пов’язане зі схилянням до вчинення самогубства. Наразі вона перебуває на лікуванні, у неї психічні відхилення”, – заявила Лариса Зуб.

Нагадаємо, відео у ТікТок підштовхуло двох школярок у Боярці напитися пігулок. Вони долучилися до “челенджу”. Ювенальні прокурори заявляють, що дівчата не мали суїцидальних настроїв та проблем у родині.

Психологи зауважують, що по всьому світі і, зокрема, в Україні набирає обертів явище буліциду – загибель внаслідок кібербулінгу – інформаційного терору, що передбачає систематичні жорстокі дії з боку булера з метою нашкодити, порушити права жертви на безпечне здоров’я і життя, обмежити свободу волевиявлення тощо, використовуючи інформаційно-комунікативні засоби.

Так, популярні серед підлітків та дітей виклики, такі як «падіння в стрибку» (tripping jump challenge) або «проломити-череп-челендж» (skull-breaker challenge), масове отруєння капсулами для прання (tide pods challenge), «суїцидальний челендж Момо», «удушення непритомністьвтрата свідомості» (choking / fainting / pass-out challenge) й найостанніший – «випий 40 таблеток та….», вже призвели до багатьох травмувань і смертей.

Зокрема, про останній челендж стало відомо 16-го лютого, коли на Київщині загинула 13-річна дівчинка, її 12-річна подруга опинилася у лікарні, на Чернігівщині отруїлися ще двоє школярок.

В Асоціації наголошують, що зафіксовані лише ці випадки, однак “їх може бути значно більше”.

Тому психологи дають такі поради:

– батьки мають постійно приділяти увагу дитині не засуджуючи; забезпечити розвиток та зайнятість підлітка у гуртках або хобі; говорити про реальні трагічні випадки та загрози, з якими можна стикнутися в інтернеті; звертати увагу на зміни поведінки, режиму сну та апетиту; розумно контролювати та встановлювати зрозумілі для дитини правила.

– кожному користувачу слід бути уважнішим, і помітивши контент, який може загрожувати життю та безпеці інших, звернутися до адміністрації сайту зі скаргою, що може врятувати комусь життя. Соціальні мережі не завжди блокують контент, який закликає до небезпечних дій, адже челендж – величезна частина платформи, і не одразу розробники можуть помітити їх появу. Крім того, небезпечні тренди мають властивість мігрувати по різних платформах, або з’являтися із часовими проміжками.

Що робити батькам, якщо дитина хоче взяти участь у челенджі:

Психолог Наріман Дарвішов радить:

Дізнатися якомога більше про челендж, перевірити, чи він безпечний для психічного та фізичного здоров’я;

Якщо він, на вашу думку, безпечний та несе позитивний виклик, сходинку та досягнення для дитини – варто підтримати дитину;

Якщо челендж небезпечний – варто поговорити та пояснити це дитині, впевнитися, що вона не братиме в цьому участь.

Як можна розпізнати небезпечний челендж:

-він негативно впливає на інші сфери життя дитини та змінює поведінку;

-дитина не може обговорювати челендж так само відкрито, як інші теми;

-челендж прямо закликає до небезпечних дій;

-челендж залучає до знайомства з людьми, особистість яких складно встановити.

"Заборона брати участь у челенджі доцільна лише тоді, коли інші способи зменшення шкоди перестають бути дієвими.

Та й будь-яка заборона може посилити ефективність челенджу. Варто доносити інформацію про можливі шкідливі наслідки, небезпеку для здоров’я та репутації", – попереджає Дарвішов.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора